Shotokan karate

“A karate tiszteletadással kezdődik, és tiszteletadással ér vége!”

A karate jelentése szó szerint: üres kéz, olyan fegyver nélküli harcművészet, melyben a karatét űző tanuló saját testrészeit, de leginkább végtagjait használja fegyverként.

A modern karate megalapítója Funakosi Gichin, aki 1868-ban, Okinawa Shuri tartományában született. 11 éves korában kezdett karatét tanulni.  1924-ben Tokióba költözött és a karate fejlesztésének szentelte minden napját. 1956. április 26-án, 88 éves korában halt meg.

Az általa kifejlesztett és az edzőterme után Shotokan-nak nevezett karate a mai különböző más irányzatok alapja (SHOTO = hullámzó fenyő, a mester költői álneve).

A mester élete során már több ágra a karate és így új stílusok jöttek létre. A karate elődje a vadzsramusti volt, ebből kialakult a shaolin kungfu. Majd egy közeli szigeten, Okinawában ismét egy átalakuláson ment át, és megalakult az Okinawa-te, mely 3 ággal rendelkezett Shuri-te, Naha-te, Tomari-te. Funakoshi mester ezeket tanulta, majd átdolgozta, és 1917-ben meghívásra Kiotóba utazott, ahol már bemutatta a karatét.

 A Shotokan kezdetben nem tartalmazott köríves rúgásokat, valamint edzéseken inkább csak a alapot (kihon-t) és a formagyakorlatokat (katákat) gyakorolták, a küzdelmet (kümite) Funakoshi mester kevésbé tartotta fontosnak. A köríves lábtechnikákat Funakoshi mester fia, Funakoshi Yoshitaka honosította meg, valószínűleg kínai illetve koreai mintára.

„A karate do célja nem a győzelem, vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és ezáltal a jellem fejlesztése” – Funakoshi ezen szavai magukban hordozzák a karate lényegét, amely ma is útmutatást ad a karate-t gyakorlóknak. 

A karate története

Funakoshi mester, a modern shotokan karate megalapítója, élete végéig gyakorolta a karatét, egészen majdnem 90 éves korában bekövetkezett haláláig. Hosszú és sikeres életében megvalósította a karate erényeit: a bátorságot, az önuralmat, a békességet és a szerénységet.

A karate 20 alapelve

1.   A karate tisztelettel kezdődik és tisztelettel ér véget.

2.   A karatéka nem támad elsőnek.

3.   A karate az igazság nagy segítője.

4.   Először magadat ismerd meg, azután  az ellenfelet.

5.   A technikánál előbbre való a szellem.

6.   Szabadítsd meg szellemedet a terheitől.

7.   A hibák a hanyagságból erednek.

8.   Ne hidd azt, hogy a Karate csak a Dojo-ban van jelen.

9.   A karate gyakorlása egész életedre szól.

10. Ha mindent áthat a karate szelleme, a szépség fog uralkodni.

11. A karate olyan, mint a forró víz. Ha nem ég alatta a tűz, kihűl.

12. Ne a győzelemre gondolj. Az vezessen, hogy ne veszíts.

13. Ha nem boldogulsz ellenfeleddel, változtass.

14. A küzdelem nem más, mint a körülményekhez való alkalmazkodás.

15. Kezedet és lábadat kardként használd.

16. Ahogy kilépsz az otthonod ajtaján és munkába indulsz, gondolj arra, hogy millió ellenfél vár rád. 

17. Alacsony állás a kezdők számára, természetes állás a haladók számára.

18. A kata legyen pontos. A valódi harc, az más dolog.

19. Ne felejtsd el az erő gyenge és erős alkalmazását, a test kinyújtását és összehúzását, a lassúságot és a technikák gyorsaságát.

20. Mindig tervezzél.

 

A karateka legfonotabb a jellemzői

JELLEM

Törekedj jellemed, személyiséged fejlesztésére!

TISZTELET

Légy udvarias, tisztelj másokat!

SZORGALOM

Légy szorgalamas kitartó!

ÖNURALOM

Tartózkodj az erőszakos cselekedetektől!

AKARAT

Mindenben törekedj a maximális erőfeszítésre!

A KARATE gyakorlása

Alapgyakorlatoktól a küzdelemig

ALAPGYAKORLAT

(KIHON)

A karate alapja. Ütések, rúgások, védőtechnikák, gyakorlása. Fontos az állások, testtartások, a helyes izommunka és légzéstechnika megismerése, elsajátítása.

FORMAGYAKORLAT

(KATA)

Képzelt ellenfél elleni küzdelem, amely során védekező és támadó mozdulatok meghatározott sorozata kerül végrehajtásra. Számos kata létezik, melyik egymásra épülnek.

KÜZDELEM

(KUMITE)

A karate gyakorlásának legmagasabb szintje, különböző nehézségi fokozatai vannak. Fontos az időzítés, távolság, kontroll ismerete. 

Az övek jelentése

“Egy fekete öves valójában egy fehér öves, aki soha nem adta fel.”

A különböző övek színei a karatéban egy növekvő növény életútjának egyes szakaszait szimbolizálják, vagyis az élet körforgását jelzik. Minél tovább űzi valaki a karate tudományát, annál tovább láthatja saját maga fejlődését és növekedését – mint egy virágét. Minden egyes szín egy külön történetet rejt magában.

Minden kezdet nehéz… Amikor egy növény megszületik, át kell törnie a föld sötét és kemény felszínén, és találkozik a ragyogóan fehér és csillogó napfénnyel – ezt a folyamatot szimbolizálja az öv fehér színe.

Amint a növény szépen lassan hozzászokik az erős, vakítóan fehér fényhez, kiteszi magát a sárga Nap kellemes sugarainak (vagyis a karatéka hozzászokik a terheléshez, és folytatja azt, amibe belekezdett) – ezt jelzi a sárga öv.

Miután már egyre több időt töltött el a Napon (dojóban), a növény annak rendje és módja szerint még jobban besárgul – a Nap radiációja ellenállóbbá teszi a behatások ellen. Az emberi bőr védekező mechanizmusához hasonlóan (barnulás) így lesz a sárgából egy fokkal sötétebb árnyalat – narancssárga.

Amint a Nap továbbra is erősen süt, a növény ismét szintet lép: új leveleket és hajtásokat növeszt – teljesen zöld lesz.

Kék öv: amint a növény egyre magasabbra nő, lassan kiemelkedik a többi közül (akik például nem karatéznak), és a gyönyörű, kék ég felé terjeszkedik tovább.

Barna öv: amint a sötétség egyre jobban elhatalmasodik körülötte, a növény szerényen, alázatosan meghajlik, és visszatekint oda, ahonnan eredetileg jött, oda, ahonnan származik. Nem felejti el a gyökereit: attól még, hogy az egyén már fejlődésének ezen a szakaszán tart, még nem szabad lenéznie azt, aki tapasztalatlanabb: mindenki fehér övesként kezdi.

Fekete öv: elérkezett “a vég”. A növény elpusztul, de helyébe hamarosan egy új terem. Minden végzet egy új kezdete. Az élet körforgása soha nem áll meg.

Soha ne álljunk meg a fejlődésben, legyünk mindig kiéhezve a tudásra. Egy övfokozat nem arra jogosít fel, hogy büszkélkedjünk vele, vagy hogy megelégedjünk a már elért teljesítményünkkel, hanem esélyt ad arra, hogy még tovább fejleszthessük magunkat, és tovább léphessünk – testileg és lelkileg egyaránt. 

szívesen várunk minden érdeklődőt